Op onderzoek uit in de klas: kijken in het lichaam met geluid

Wetenschap en technologie spelen een steeds grotere rol in het basisonderwijs. En wat is er nu leuker dan samen met een echte onderzoeker op onderzoek uit te gaan? In de les ‘Kijken in het lichaam met geluid’ komen eerst basisvragen aan bod zoals: wat is onderzoek en hoe doe je dat eigenlijk? Daarna duiken we in de wereld van de echografie, een techniek waarbij door middel van geluid in het lichaam gekeken kan worden. Deze techniek wordt veel toegepast bijvoorbeeld voor de diagnose van hart- en vaatziekten en tijdens de zwangerschap.

Gedurende een interactieve les van ongeveer 2 uur worden de basisbeginselen van de echografie behandeld en mogen de leerlingen samen met de onderzoekers op onderzoek uit tijdens een tweetal experimenten. De les wordt verzorgd door twee onderzoekers van het Medical UltraSound Imaging Center (MUSIC) van het Radboud universitair medisch centrum. Het lespakket is op dit moment geschikt voor leerlingen van de groep 5/6. In overleg met de onderzoekers kan de les ook gegeven worden in andere groepen.

Wilt u de kinderen uit uw klas ook de kans bieden om op onderzoek uit te gaan onder begeleiding van onze onderzoekers? Neem dan contact op met Dr. Maartje Nillesen (024-3668967). Een paar keer per jaar organiseren we deze lessen op basis van beschikbaarheid van de onderzoekers.